Zelf Shiitake Kweken: Een Gids voor Beginners

Ben je een liefhebber van verse paddenstoelen en wil je graag je eigen shiitake kweken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze uitgebreide gids delen we alles wat je moet weten om zelf shiitake te kweken, zowel binnen als buiten. Of je nu een tuin, balkon of zelfs een kleine ruimte binnenshuis hebt, we hebben de juiste tips en stappenplannen om je te begeleiden. Dus, zet je schort op en laten we beginnen met het kweken van heerlijke shiitake-paddenstoelen!

Stap 1: Shiitake Kweken Binnen

Als je binnenshuis shiitake wilt kweken, biedt dit een geweldige mogelijkheid om het hele jaar door van je eigen paddenstoelen te genieten, ongeacht het weer buiten. Hieronder vind je alles wat je moet weten om succesvol shiitake binnen te kweken.

Hoe Shiitake Zaaien:Shiitake wordt niet gezaaid, maar gekweekt op een substraat. Het substraat bestaat meestal uit een mengsel van houtsnippers en tarwezemelen, dat geïmpregneerd is met shiitake mycelium (de schimmel). Dit substraat wordt in zakken of bakken geplaatst en vervolgens gekoloniseerd door het mycelium.

Ideale Omstandigheden voor Shiitake Kweken Binnen:Shiitake gedijt goed bij een temperatuur van 15-20°C. Een vochtigheidsgraad van 80-90% is ideaal voor de groei van shiitake mycelium. Zorg ook voor voldoende ventilatie om de luchtstroom te bevorderen.

Shiitake Kweken Binnen: Stap-voor-stap Gids:

 1. Bereid het substraat voor door een mengsel van houtsnippers en tarwezemelen te steriliseren.
 2. Koel het substraat af tot kamertemperatuur voordat je het shiitake mycelium inoculeert.
 3. Voeg het shiitake mycelium toe aan het substraat en meng het goed.
 4. Plaats het substraat in zakken of bakken en sluit ze goed af.
 5. Plaats de zakken of bakken op een donkere plek met een temperatuur van 15-20°C.
 6. Houd het substraat vochtig door regelmatig te besproeien met water.
 7. Na enkele weken tot maanden zal het substraat volledig gekoloniseerd zijn door het shiitake mycelium en verschijnen de eerste paddenstoelen.

Interessant weetje: Wist je dat shiitake paddenstoelen al eeuwenlang worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen? Ze worden beschouwd als immuunversterkend en kunnen mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Stap 2: Shiitake Kweken Buiten

Als je een tuin of balkon hebt, kun je ook in de buitenlucht shiitake kweken. Dit geeft je de mogelijkheid om de natuurlijke omgeving en het zonlicht te benutten voor de groei van je paddenstoelen.

Wanneer Shiitake Planten:In Nederland kun je shiitake het beste planten in de late lente of vroege zomer, wanneer de temperaturen mild zijn. Kies een locatie met halfschaduw, waar de paddenstoelen kunnen profiteren van natuurlijk licht.

Shiitake Kweken Buiten: Belangrijke Factoren om te Overwegen:Bij het kweken van shiitake buiten zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden, zoals de keuze van het hout, de voorbereiding van het substraat en de bescherming tegen vogels en slakken.

Shiitake Kweken Buiten: Stap-voor-stap Gids:

 1. Kies een geschikte houtsoort, zoals eik of beuk, voor het kweken van shiitake.
 2. Snijd stukken hout in blokken of stammen van ongeveer 10-15 cm dik.
 3. Boor gaten in het hout en vul ze met shiitake spawn (geïmpregneerd houtbroed).
 4. Bedek de gaten met bijenwas of een andere beschermende substantie.
 5. Plaats de houtblokken of stammen op een schaduwrijke locatie met goede luchtcirculatie.
 6. Houd de houtblokken vochtig door ze regelmatig te besproeien met water.
 7. Na enkele maanden tot een jaar zullen de shiitake paddenstoelen beginnen te groeien.

shiitake-kweken

Stap 3: Oogsten en Genieten van Shiitake

Het moment van oogsten is aangebroken en je kunt eindelijk genieten van je zelfgekweekte shiitake-paddenstoelen. Hier lees je hoe je ze op het juiste moment kunt oogsten en hoe je ze kunt bewaren voor later gebruik.

Wanneer Shiitake Oogsten:Shiitake-paddenstoelen moeten worden geoogst wanneer de hoeden zich hebben geopend, maar voordat de randen naar boven beginnen te krullen. Dit is meestal 1-2 dagen nadat de paddenstoelen zijn opgekomen.

Hoe Shiitake Oogsten:Om shiitake te oogsten, pak je voorzichtig de steel vast en draai je de paddenstoel los. Zorg ervoor dat je de rest van het substraat niet beschadigt. Verwijder de paddenstoelen met een mes als ze niet gemakkelijk loskomen.

Bewaren en Gebruiken van Shiitake:Verse shiitake kunnen enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Voor langere bewaring kunnen ze gedroogd, ingevroren of geconserveerd worden. Gedroogde shiitake hebben een intensere smaak en kunnen gebruikt worden in soepen, sauzen en roerbakgerechten.

Veelgestelde Vragen over Shiitake Kweken

Wat zijn de Voordelen van het Kweken van Shiitake? Het kweken van shiitake biedt je de mogelijkheid om verse, gezonde paddenstoelen thuis te hebben. Shiitake is rijk aan voedingsstoffen en kan mogelijk verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Hoe lang duurt het om Shiitake te laten groeien? Het kweken van shiitake kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de methode (binnen of buiten) en de specifieke omstandigheden.

Kan ik Shiitake kweken zonder speciale apparatuur? Ja, het is mogelijk om shiitake te kweken zonder speciale apparatuur. Voor binnenkweek heb je wel zakken, bakken en een donkere ruimte nodig. Voor buitenkweek is een schaduwrijke locatie voldoende.

Welke soorten hout kan ik gebruiken voor het kweken van Shiitake? Shiitake gedijt goed op hardhoutsoorten zoals eik, beuk of kastanje. Deze houtsoorten bevatten voedingsstoffen die de groei van shiitake bevorderen.

Tips voor Succesvol Shiitake Kweken

 1. Kies de Juiste Houtsoort: Gebruik geschikt hardhout, zoals eik of beuk, voor het kweken van shiitake. Zorg ervoor dat het hout vrij is van chemicaliën en behandelingen.
 2. Bereid het Substraat voor: Steriliseer het substraat (houtsnippers en tarwezemelen) grondig voordat je het mycelium toevoegt. Dit minimaliseert de concurrentie van andere micro-organismen.
 3. Creëer de Juiste Groeiomstandigheden: Houd de temperatuur en luchtvochtigheid op het juiste niveau, afhankelijk van de kweekmethode (binnen of buiten). Zorg voor voldoende ventilatie en vochtigheid.
 4. Wees Geduldig en Zorgvuldig bij het Oogsten: Oogst de shiitake op het juiste moment, wanneer de hoeden zich hebben geopend maar nog niet zijn verhard. Draai de paddenstoelen voorzichtig los om beschadiging te voorkomen.