Rabarber Kweken: Een Gids voor Beginners

Je hebt het altijd al gewild – je eigen sappige rabarber oogsten om heerlijke desserts en jam te maken. Maar waar begin je? Maak je geen zorgen! In deze ultieme gids nemen we je mee op een avontuur om zelf rabarber te kweken, rechtstreeks vanuit je eigen tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze stapsgewijze handleiding zal je begeleiden bij het hele proces. Dus pak je tuinhandschoenen en laten we beginnen met het kweken van rabarber in Nederland!

Introductie

Welkom bij onze uitgebreide gids over het kweken van rabarber! Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, rabarber is een geweldige toevoeging aan je moestuin. Met zijn sappige, zurige stelen is rabarber perfect voor het maken van taarten, crumbles en zelfs limonade. Maar voordat je aan de slag gaat, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten.

Wist je dat rabarber eigenlijk een groente is en geen fruit? Hoewel het vaak in zoete gerechten wordt gebruikt, behoort rabarber botanisch gezien tot de groentefamilie. Het is echter wel een veelzijdige en smaakvolle groente die zeker indruk zal maken op je smaakpapillen!

Rabarber Kweken Binnen

Rabarber kan ook succesvol binnenshuis worden gekweekt, vooral in regio’s met koudere klimaten. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het kweken van rabarber in huis.

Zelf Rabarber Kweken in Huis

Rabarber kweken in huis biedt tuiniers de mogelijkheid om het hele jaar door van deze heerlijke groente te genieten. Het is een geweldige optie voor mensen met beperkte buitenruimte of regio’s waar het klimaat niet ideaal is voor rabarberteelt. Volg deze stappen om je eigen rabarber binnenshuis te kweken.

 1. Selecteer de juiste rabarberplant: Kies een rabarberplantvariëteit die geschikt is voor binnenkweek, zoals ‘Glaskins Perpetual’ of ‘Timperley Early’. Deze variëteiten gedijen goed in potten en hebben minder koude rustperiodes nodig.
 2. Bereid de juiste pot voor: Kies een grote pot met voldoende drainagegaten om overtollig water af te voeren. Vul de pot met een rijke, goed doorlatende potgrond die geschikt is voor groenten.
 3. Plant de rabarber: Plaats de rabarberwortel in het midden van de pot en bedek deze met aarde, waarbij de knoppen net onder het grondoppervlak blijven. Geef de plant water na het planten.
 4. Plaats de pot op een zonnige plek: Zorg ervoor dat de rabarber minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Een zuidgericht raam is ideaal.
 5. Geef regelmatig water: Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt.
 6. Bemest de rabarberplant: Voed de rabarber elke 4-6 weken met een evenwichtige meststof, volgens de instructies op de verpakking.
 7. Oogst de rabarber: Wanneer de rabarberstelen stevig en ongeveer 30 centimeter lang zijn, kun je ze voorzichtig oogsten door ze dicht bij de basis vast te pakken en naar buiten te trekken.

Wanneer Rabarber Planten in een Binnenomgeving

Om succesvol rabarber binnen te kweken, is timing essentieel. Hier is een richtlijn voor wanneer je rabarber in huis moet planten.

 • Herfst: September tot november is de ideale tijd om rabarber binnen te planten. Dit geeft de plant voldoende tijd om te wortelen en zich voor te bereiden op de lenteoogst.

rabarber-kweken

Hoe Rabarber Zaaien in Potten of Containers

Hoewel rabarber meestal wordt vermeerderd door te planten, kun je ook zaailingen gebruiken om rabarber in potten of containers te kweken. Volg deze stappen om rabarber uit zaad te laten groeien.

 1. Zaad voorbereiden: Week de rabarberzaden 24 uur in water om het kiemproces te versnellen.
 2. Vul potten met zaai- en stekgrond: Gebruik een lichte en voedzame zaai- en stekgrond voor het planten van de zaden. Vul de potten tot ongeveer 2 cm onder de rand.
 3. Zaai de zaden: Plaats 2-3 zaden in elke pot en bedek ze met een dun laagje grond. Houd de grond vochtig.
 4. Plaats de potten op een warme locatie: Zorg ervoor dat de potten op een warme plaats staan met een temperatuur van ongeveer 20-25 °C. Dit bevordert de kieming.
 5. Zaailingen verplanten: Zodra de zaailingen 5-7 cm groot zijn, kun je ze voorzichtig verplanten in aparte potten met vruchtbare potgrond.
 6. Verzorging van de zaailingen: Geef de zaailingen regelmatig water en zorg voor voldoende licht om een gezonde groei te bevorderen.
 7. Plant de zaailingen buiten: Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn en er geen vorstgevaar meer is, kunnen ze in de tuin of grotere containers worden geplant.

Verzorging en Onderhoud van Binnenrabarber

Om ervoor te zorgen dat je rabarberplant binnenshuis gedijt, zijn er een paar belangrijke verzorgingsstappen die je moet volgen.

 • Zonlicht: Plaats de rabarber op een zonnige vensterbank of gebruik groeilampen om voldoende licht te bieden.
 • Water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig door regelmatig water te geven. Vermijd echter overtollig water geven, want dit kan leiden tot wortelrot.
 • Temperatuur: Rabarber gedijt goed bij koelere temperaturen, dus probeer een ruimte te vinden met een temperatuur tussen 15-20 °C.
 • Bemesting: Geef de rabarber elke 4-6 weken een vloeibare meststof speciaal voor groenten, volgens de instructies op de verpakking.

Dus daar heb je het! Met deze tips en stappen kun je met succes rabarber kweken in huis, zelfs als je beperkte buitenruimte hebt of in een koud klimaat leeft. Geniet binnenkort van je eigen zelfgekweekte rabarber!

Rabarber Kweken Buiten

Rabarber gedijt ook goed in een buitentuin. Hier zijn de stappen om je te helpen bij het kweken van rabarber in de buitenlucht.

Zelf Rabarber Kweken in de Tuin

Rabarber in je eigen tuin kweken is een geweldige manier om te genieten van verse en smaakvolle rabarberoogsten. Volg deze stappen om rabarber succesvol in je tuin te kweken.

 1. Kies de juiste locatie: Kies een zonnige plek in je tuin met vruchtbare, goed doorlatende grond. Rabarber houdt van zonlicht en heeft ruimte nodig om te groeien.
 2. Bereid de grond voor: Graaf de grond diep om losse en vruchtbare aarde te creëren. Voeg compost of organische meststoffen toe om de bodem te verrijken.
 3. Plant de rabarberwortels: Plant de rabarberwortels in gaten die groot genoeg zijn om de wortels volledig te bedekken. Zorg ervoor dat de knoppen net onder het grondoppervlak blijven.
 4. Ruimte tussen de planten: Houd ongeveer 90 cm ruimte tussen elke rabarberplant om voldoende groeiruimte te bieden.
 5. Water geven: Geef de rabarber na het planten royaal water en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Water regelmatig, vooral tijdens droge periodes.
 6. Onkruidbeheersing: Houd het gebied rond de rabarberplant vrij van onkruid om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.
 7. Oogst de rabarber: Wanneer de rabarberstelen stevig en ongeveer 30 centimeter lang zijn, kun je ze voorzichtig oogsten door ze dicht bij de basis vast te pakken en naar buiten te trekken.

rabarber_kweken

Wanneer Rabarber Planten in de Buitentuin

Het juiste moment om rabarber in de buitentuin te planten is essentieel voor een gezonde groei. Hier is wanneer je rabarber in de buitentuin moet planten.

 • Vroege lente: Het vroege voorjaar, meestal in maart of april, is het beste moment om rabarber buiten te planten. Dit geeft de plant voldoende tijd om te groeien voordat de zomer begint.

Hoe Rabarber Oogsten uit de Tuin

Het oogsten van rabarber uit je tuin is een spannend moment waar je naar uitkijkt. Volg deze stappen om rabarber correct te oogsten.

 1. Wacht op de juiste timing: Wacht tot de rabarberstelen stevig en ongeveer 30 centimeter lang zijn voordat je ze oogst.
 2. Oogst voorzichtig: Pak de rabarbersteel stevig vast bij de basis en trek deze naar buiten met een draaiende beweging. Zorg ervoor dat je de bladeren intact laat, omdat ze energie leveren voor de plant.
 3. Laat de jonge stelen met rust: Vermijd het oogsten van alle jonge stelen in het eerste jaar van de plant, zodat de plant sterker kan worden voor toekomstige oogsten.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist geleerd hoe je met succes rabarber in je eigen tuin kunt kweken en oogsten. Nu kun je genieten van de smaakvolle oogsten in je favoriete recepten!

Veelgestelde Vragen over Rabarber Kweken

Om je kennis over het kweken van rabarber te vergroten, beantwoorden we hier enkele veelgestelde vragen.

Wanneer is het beste moment om rabarber te planten?

Het beste moment om rabarber te planten is in het vroege voorjaar, meestal in maart of april. Dit geeft de plant voldoende tijd om te groeien voordat de zomer aanbreekt.

Kan ik rabarber zaaien in plaats van planten?

Hoewel het mogelijk is om rabarber uit zaad te laten groeien, wordt het meestal vermeerderd door te planten. Zaaien kan langer duren en kan inconsistent zijn in termen van ras en kwaliteit van de oogst.

Hoe vaak kan ik rabarber oogsten?

Rabarber kan gedurende het groeiseizoen meerdere keren worden geoogst. Meestal kun je om de 4-6 weken oogsten, maar laat altijd enkele stelen over om de plant gezond te houden.

Hoe moet ik rabarber oogsten?

Om rabarber te oogsten, pak je de stevige steel bij de basis vast en trek je deze voorzichtig naar buiten met een draaiende beweging. Laat de bladeren aan de plant zitten om de groei voort te zetten.

Nu je antwoorden hebt op enkele veelgestelde vragen, ben je goed voorbereid om je eigen rabarber te kweken. Veel succes en geniet van je smaakvolle oogsten!